De Kleine Prairie

Kijktuin en Kwekerij van Amerikaanse planten

De 'indiaanse' moestuin

De 'indiaanse' moestuin is een moestuin volgens het principe van de drie gezusters. De drie ‘gezusters’ zijn onafscheidelijk. Zij helpen elkaar. ‘Zij’ zijn maïs, bonen en pompoenen.

- De maïs vormt de steun voor de bonen en beschutting voor de pompoenen.

- De bonen verschaffen stikstof voor de volgende generatie planten. Ook houden ze de maïs op haar plek bij hevige wind.

- De pompoenen bedekken de grond als een levende mulchlaag. Daarmee gaan ze verdamping van vocht en groei van onkruid tegen. De prikkelige ranken zijn onaantrekkelijk voor dieren die uit zijn op de maïs en/of de bonen.


Gebruik in de V.S.

Aan het eind van het seizoen werd de maïs, de (droog)bonen en de pompoenen geoogst. (Tijdens het seizoen is er in de tuin geen doorkomen aan!). Zowel maïs, als bonen en pompoenen zijn vervolgens lang houdbaar. De stengels en bladeren bleven achter in de tuin en verteren ter plaatse. Op deze manier bleef de grond tientallen jaren vruchtbaar.

Voor de indianen was maïs de basis van veel maaltijden. De bonen bevatten aminozuren die zorgen voor de aanmaak van eiwitten en bepaalde vitamines in het lichaam. En pompoenen bevatten veel vitamine A en plantaardige vetten. Samen voorzien ze in een evenwichtig dieet.

De techniek van de drie gezusters werd in heel Amerika door ‘native Americans’ gebruikt. In het zuidwesten werd er nog een vierde ‘zuster’ bij geplant: bijvoorbeeld de zonnebloem. Deze trok bijen en andere insecten aan die de bestuiving van de andere drie bevorderde. 


Onze Friese 'three sisters garden'

In de winter bestel ik de zaden bij verschillende zaadhandels (bv. Jansen in Winterswijk, Vreeken in Dordrecht). Ik selecteer op eerdere successen of op wat mij leuk of smakelijk lijkt. Als je allerlei verschillende soorten naast elkaar plant, kan de vrucht door kruisbestuiving wel anders uitpakken dan wat de catalogus beloofde.

Op een omheind en (door de kippen!) onkruidarm gemaakt stukje grond van bijna 50 m2 maak ik 50 met koemestkorrels bemeste heuveltjes van 50 cm doorsnee en 15 cm hoog. Heeft u minder ruimte, dan maakt u gewoon minder heuveltjes. Wel graag in de volle zon!


begin juni

Om en om plant ik op de heuveltjes drie pompoenen of vier maïsplanten met vier bonen ernaast. De maïs en pompoenen heb ik binnen voorgezaaid in april, zodat ik meteen na IJsheiligen, half mei, de hele moestuin in een keer kan aanleggen. De maïs moet namelijk minstens 15 cm hoog zijn voordat de bonen erbij gezaaid kunnen worden. 


 

                     september